Yüksək Sidik Turşusu (Hiperurisemiya)

Yüksək Sidik Turşusu (Hiperurisemiya)

Gündəlik pəhriz zamanı qida və içkidən fasiləsiz alınan purin; Dəniz məhsulları, ət, ispanaq, çay, qəhvə ..

Yüksək Sidik Turşusu (Hiperurisemiya)

Gündəlik pəhriz zamanı qida və içkidən fasiləsiz alınan purin; Dəniz məhsulları, ət, ispanaq, çay, qəhvə və mayalanmış içkilər kimi tərəvəzlərdə konsentrat səviyyələrdə olan bir növ kimyəvi birləşmədir. İnsan bədəninin əsas quruluş daşlarından biri olan purin qan səviyyəsindəki artım, sidik turşusu miqdarının artması ilə paraleldir. Nükleik turşularla zülalların meydana gətirdiyi molekulyar birlik olan nükleoproteinin parçalanması nəticəsində əmələ gələn purin, eyni zamanda qan içində olan təbii bir birləşmədir. Purin metabolizmasının son məhsulu sidik turşusudur. Daha sadə dildə desək, purinlə zəngin qidaları həzm etdikdən sonra əmələ gələn tullantılara sidik turşusu deyilir. Mədə və bağırsaq tərəfindən həzm olunan qidadan çıxan sidik turşusunun üçdə biri mədə-bağırsaq traktında həzm olunur və nəcislə xaric olur; qalan üçdə ikisi ifrazat sistemi vasitəsilə xaric olur.

Qanda sidik turşusu miqdarı yaş, cinsiyyət, etnik mənsubiyyət və sosial-iqtisadi vəziyyətə görə dəyişsə də, qadınlarda ortalama 4.1 mg / dL, kişilərdə 5 mg / dL sidik turşusu var. Gündəlik çıxarılan sidik turşusu miqdarı, purinlə zəngin bir pəhrizin nə qədər zəngin olması ilə birbaşa bağlıdır. Başqa sözlə, purinlə zəngin pəhriz yeyən insanlar gündə 2 qrama qədər sidik turşusu xaric edir, purin içməyən qidalar yeyənlərdə isə bu dəyər çox aşağıdır. Qanda sidik turşusunun referans aralığından artması hiperurikemiya olaraq təyin edilir, referans dəyərinin altındakı azalma isə hipourikemiya adlanır. Bir çox xəstəliyə səbəb olan sidik turşusunun qalxması və enməsi ciddi qəbul edilməsi lazım olan bir sağlamlıq problemidir.

Sidik turşusunun niyə qalxdığı sualına cavab verməzdən əvvəl sidik turşusunun nə olduğunu anlamaq lazımdır.

Sidik turşusu nədir?

Purin gün ərzində tez-tez istehlak olunan çay və qəhvə içərisində olan kolbasa, donuz, salam, kolbasa, ördək, sardalya, qabıqlı balıq, kiçik balıq, qırmızı ət, quru lobya, buğda, buğda kəpəyi, baklagiller kimi içkilərdən alınır. , mayalanmış içkilər. Urik turşusu bu qidaların istifadəsi ilə əmələ gələn və onsuz da qanda olan purin bədəndə parçalandıqda meydana gəlir. Həzm sistemindəki qidanın həzmi ilə birlikdə çıxan purin, normal hüceyrə məhvi kimi hüceyrə dövrü nəticəsində də əmələ gəlir. Bədənin müxtəlif yerlərində olan purin qanla qarışaraq qaraciyərə çatır və qaraciyər tərəfindən sidik turşusuna çevrilir. Az miqdarda sidik turşusu digər orqanlar tərəfindən də istehsal olunur. Bu səbəbdən sidik turşusunun istehsal olunduğu ən vacib orqan qaraciyər olaraq bilinir.

Sidik turşusunun kiçik bir hissəsi intersitinal sekresiya ilə bağırsağa çatır və bağırsaq florası tərəfindən yuyulduqdan sonra nəcis kimi xaric olur. Bununla birlikdə, sidik turşusunun ən əhəmiyyətli atılma yeri böyrəklərdir. Sidik sisteminin bir hissəsi olan böyrəklər və ya başqa sözlə ifrazat sistemi, qan dövran sistemindəki qanı davamlı süzərək faydalı maddələri yenidən dövriyyəyə buraxır; Sidik turşusu kimi tullantı maddələrin sidik yolu ilə bədəndən atılmasına imkan verir. Bədəndən xaric olan üç üzvi maddə; karbamid, kreatinin və sidik turşusu. İnsan bədənindəki sidik turşusunun təxminən 60% -i hər gün xaric olur və yenilənir. Bununla birlikdə, sidik yolu ilə atıla bilməyən sidik turşusunun bədəndə yığılması sidik turşusunun yüksəlməsinə səbəb olur. Bu vəziyyət hiperurikemiya olaraq bilinir. Hiperurikemiya olduqda, bədəndə artıq olan sidik turşusu oynaqlarda yığılır və kristallar əmələ gətirir. İltihablı oynaq xəstəliyi olaraq da bilinən gut xəstəliyinə səbəb olan bu vəziyyətdə, bədənin müxtəlif yerlərində çöldən çılpaq gözlə görünən şişlik meydana gəlir. Bu vaxt qan və sidikdəki turşu nisbəti yüksəlir və bu, bir çox fərqli xəstəliklərə səbəb olur. Ayrıca, sidik turşusunun yüksəlməsindən asılı olaraq kəskin sidik turşusu nefropatiyası, nefrolitiyaz olaraq təyin olunan böyrək daşı xəstəliyi və xroniki urat nefropati kimi üç vacib böyrək xəstəliyi meydana gələ bilər. Böyrəklərin zədələnməsi və böyrək çatışmazlığı kimi xəstəliklərin olması halında, sidik turşusunda artım qaçılmazdır.

Urik turşusu testləri qana baxaraq laboratoriya şəraitində aparılır. Bu testlə qanda sidik turşusu miqdarı ölçülür və böyrək funksiyalarının vəziyyəti və hüceyrə məhv miqdarı öyrənilir.

Niyə sidik turşusu yüksəlir?

Bədəndən sidiklə xaric edilməsi lazım olan sidik turşusunun sağlam bir şəkildə purin məhv etməməsi və ya bədəndən xaric ola bilməməsi nəticəsində yüksəlməsi, yüksək sidik turşusuna səbəb olur. Bədəndə sidik turşusunun yüksək olması oynaqda kristallaşmaya səbəb olur, bu da gut, böyrək daşları, kəskin sidik turşusu nefropatiyası, xroniki urat nefropatiyası və romatoid artrit kimi oynaqların iltihabı ilə əlaqəli pozğunluqlara səbəb olur.

Sidik turşusu yüksəlməsinin ən çox görülən xəstəliklərindən biri olan podaqra xəstəliyi, ağrı, qızartı, istilik artımı və oynaqlarda şişlik kimi simptomlarla ortaya çıxır və baş barmaq eklemi tez-tez təsirlənir. Yüksək sidik turşusu genetik ola bilər və ya diuretiklərin və ya başqa sözlə diüretik dərmanların istifadəsinə görə ola bilər. Eyni zamanda diabet, piylənmə, ürək çatışmazlığı, bir çox böyrək xəstəliyi, anemiya və spirt istehlakı kimi vəzi qan xəstəlikləri də sidik turşusu səviyyələrinin yüksəlməsinə səbəb olur. Hipotireoz deyilən tiroid vəzinin az işləməsi, bəzi xərçəng növləri və müalicələri, şiş lizis sindromu (TLS), kortizon kimi immunosupresan dərmanlar, sedef olaraq təyin olunan sedef, hamiləlik zəhərlənməsi, şok diyetalar və qidalanma kimi bir çox fərqli səbəb. qalxmaq. Qanda və qripə bənzər simptomlar ümumiyyətlə qanda sidik turşusu artdıqda müşahidə olunsa da, aşağıda sadalanan bəzi simptomlar da ola bilər:

  • Oynaq ağrıları
  • İdrar etmək istəyi azaldı
  • Nəfəs darlığı
  • Qol və bacaklarda şişlik
  • Zəiflik və yorğunluq
  • Şüurun bulanması
  • Qarın hissində yanma hissi
  • Böyrək daşı
  • Böyrək çatışmazlığı
  • Sidik turşusu kristalları
  • Gut xəstəliyi

Sidik turşusu necə azalır?

Həkimlərin tez-tez qarşılaşdıqları suallardan biri də sidik turşusunu necə azaltmaqdır. Sidik turşusunu tarazlaşdırmanın ən asan yolu bol su içməkdir. Az purinli qidalar, lifli qidalar, az yağlı süd və qatıq istehlak etmək sidik turşusu səviyyəsinin aşağı düşməsinə kömək edir. Ət məhsullarının pəhrizdən çıxarılması və mayalanmış içkilərdən imtina edilməsi də yüksək sidik turşusunun idarə olunmasına kömək edir. Bununla birlikdə, sidik turşusu səviyyəsinin niyə yüksək olduğunu araşdırmaq və varsa, bunun səbəbini aşkar etmək və müalicə etmək son dərəcə vacibdir.

Aşağı sidik turşusu nədir?

Purinlərin parçalanması nəticəsində əmələ gələn sidik turşusunun aşağı səviyyəsi də hipourikemiya olaraq təyin olunur. Wilson xəstəliyi, böyrək iltihabı, fankoni sindromu, parkinson, diabet, müxtəlif xərçəng növləri, dağınıq skleroz, bəzi endokrinoloji xəstəliklər və genetik səbəblər kimi bir çox fərqli qaraciyər xəstəliyi sidik turşusu səviyyəsində azalmaya səbəb ola bilər. Bununla birlikdə, bəzi mineral çatışmazlığı, purinlərdə zəif pəhriz, kifayət qədər protein qəbulu, müntəzəm olaraq istifadə edilən bəzi dərmanların yan təsirləri, alkoqol istifadəsi və hamiləlik aşağı sidik turşusuna səbəb olan amillərdəndir. Aşağı sidik turşusu öz-özlüyündə müəyyən simptomlara səbəb olmur. Ancaq aşağı sidik turşusuna səbəb olan xəstəliklərin simptomları ön planda olduğundan insan bu simptomları az sidik turşusu ilə əlaqələndirə bilər. Ürik turşusu səviyyəsinin aşağı olmasının əsas səbəbi araşdırılmalı və fokus aşkar edildikdən sonra müalicə edilməlidir.

Yaxşı bir həyat üçün mütəmadi olaraq sağlamlıq müayinələrindən keçməyi unutmayın.