Hamiləliyin ilk ayında ananın yemək vərdişləri körpənin həyatı boyu...
Hamiləliyin ilk ayında ananın yemək vərdişləri körpənin həyatı boyu davam etdirəcəyi yemək vərdişlərinin əsasını təşkil edir.Ana özünü daha yaxşı hiss etmək, sağlam hamiləlik keçirmək və körpənin sağlam böyüməsini təmin etmək üçün ilk aylardan etibarən sağlam və nizamlı qidalanmağı öyrənməli və hamiləliyini bu şəkildə idarə etməlidir.
Əgər ürək bulansınız varsa:
Hamiləliyin ilk 3 ayını təşkil edən bu dövrdə ananın yaşadığı hormonal dəyişikliklər bu dövrdə tez-tez qarşılaşdığımız və hiperemezis adlandırdığımız ürək bulanmasına səbəb ola bilər. Bu vəziyyətdə ana yeməkdən imtina edə bilər və gündəlik enerji qəbulu məhdudlaşdırıla bilər.Hamiləliyin erkən mərhələlərində yaşanan bulantıları azaltmaq üçün səhər oyanan kimi mədə şirəsinin udulmasına kömək edəcək; Yataqdan qalxan kimi xırtıldayan çörək, kraker, qovrulmuş noxud, çörək kimi qaynaqları qəlyanaltı etməyə çalışmalısınız.Turşulu içkilər və meyvə şirələri mədədə yanmağa səbəb olduğundan uzaq durmağa çalışın. Maye ehtiyacınızı qarşılamaq üçün yemək zamanı deyil, yeməklər arasında su istehlak etməyə çalışın və gündə ən az 5-6 stəkan su içdiyinizə əmin olun.Şiddətli ürəkbulanma dövründə çiy tərəvəz və meyvələr mədədən yavaş-yavaş çıxdıqları üçün istehlak etməməyə çalışın. Protein qəbulunu qeyri-kafi buraxmamaq üçün; Gün ərzində pendir, duzlu ayran, tzatziki, qatıq kimi qida mənbələrindən istifadə etməyi unutmayın.
Nə yediyiniz yediyiniz miqdar qədər əhəmiyyətlidir.
Körpə ilk trimestrdə bütün ehtiyaclarını anadan qarşılayacağı üçün ananın gündəlik qidasına əlavə enerji əlavə etməsinə ehtiyac yoxdur. Ancaq bu, ananın varsa, nizamsız qidalanmaya davam edə biləcəyi demək deyil.Ana gündə ən azı bir dəfə yemək yeməlidir; qırmızı ət, balıq və ya paxlalılar kimi bir protein mənbəyi; gündə 3 stəkan süd və ya qatıq; Tərəvəz və meyvələrin gündəlik istehlakını 5-6 porsiya və karbohidrat kimi tamamlamaq; Tam buğda məhsulları deyil, tam buğda çörəyi, tam taxıl çörəyi, çovdar çörəyi kimi vitamin və mineral tərkibi yüksək olan çörək növlərinin istehlak edilməsi tövsiyə olunur.Gündə 6-8 porsiya karbohidrat qəbul etməyin heç bir zərəri yoxdur.Bu dövrdə vitamin və minerallara ehtiyac artacağı üçün həm qida baxımından zəngindir, həm də yağ keyfiyyəti baxımından çox yüksək dəyərə malikdir; Onların qida rasionuna fındıq, qoz və badam kimi mənbələr daxil edilməlidir.
Fol turşusu istifadə edərkən diqqətli olun.
Xüsusilə hamiləliyin ilk 28 günü fol turşusu baxımından böyük əhəmiyyət kəsb edir. Fol turşusu ananın qan həcmini artırmaq və körpəni sinir borusu deformasiyalarından qorumaq üçün lazımdır. Bu dövrdə artan ehtiyacları qarşılamaq üçün təkcə qida kifayət deyil. Ona görə də hamilə qalmağı planlaşdıran gələcək analara hamiləliyin ilk 3 ayına qədər 3 ay əvvəldən fol turşusundan istifadə etmələri tövsiyə olunur.İlk aylarda heç vaxt bitki çaylarından istifadə etməyin.Bu dövrdə gələcək anaların istirahət etmək üçün istehlak etdiyi bitki çayları uşaq düşməsinə səbəb ola biləcəyi üçün tövsiyə edilmir. Xüsusilə; Bu dövrdə şüyüd, zerdeçal, yarrow, verbena, adaçayı, barıt qabığı, senna və yaşıl çay istehlak etmək təhlükəli ola bilər.Zəfəran hamiləlik dövründə uşaqlıq hərəkətlərini artıraraq, adaçayı qadın hormonlarını artıraraq, yaşıl çay təzyiqi artıraraq aşağı düşməsinə səbəb ola bilər.Kofein qəbulunuzu məhdudlaşdırınAnanın həddindən artıq kofein istehlakı körpənin sümük sıxlığına və kalsium tərkibinə zərərli təsir göstərir. Ana tərəfindən yüksək dozada kofein qəbulu bir çox mineralın udulmasına mane olur və anemiya riskini artırır.Kofein dedikdə ağlımıza ilk qəhvə gəlsə də, kakao, şokolad, qazlı içkilər, qara və yaşıl çayın tərkibində də kofein var. Bu səbəbdən gündə maksimum 3-4 stəkan limon əlavə edilmiş yüngül çay içərək kofein qəbulunuzu məhdudlaşdırmağa çalışmalısınız. Qəhvə istehlakı gündə 1 stəkandan çox olmamalıdır.
Hamiləlik ilə əlaqəli əlavə məlumat almaq üçün bizimlə əlaqə saxlayın +994508537488